joi, 30 iunie 2011

Avantajele detinerii unui animal de companie

Pentru cei care nu sunt inca hotarati sa isi cumpere sau sa adopte un animal de companie, le vom prezenta beneficiile detinerii lui. Cei care au deja un animal de companie, pot confirma urmatoarele:

Poti uita de problemele de zi cu zi, petrecand cateva minute cu animalul tau de companie. S-a dovedit stiintific, ca in prezenta animalelor suntem mult mai calmi, acestea dandu-ne o stare de liniste.

Pentru o familie care are copii, detinerea unui animal este esentiala. Avand grija de animal, copilul isi dezvolta simtul responsabilitatii, si capata mai multa incredere in el.

Animalul te ajuta sa depasesti momente dificile din viata si alunga singuratatea. El isi da seama de fiecare schimbare a comportamentului stapanului.

Poate fi un ajutor pentru bolnavi. Unele rase de caine sunt special dresate, ca sa ii insoteasca pe orbi. De asemenea, cainii au capacitatea de anticipa evenimente neplacute cum ar fi spasmele sau crizele de epilepsie. Un alt exemplu, ar fi torsul pisicii care are efect calmant asupra creierului.

Ingrijirea Crinului Rosu

Crinul rosu, sau Civilia Miniata are nevoie de o ingrijire speciala pentru a inflori.
Iata cateva lucruri de care sa ti cont, daca vrei sa te bucuri mereu de florile potrocalii.

Pentru o inflorire sigura trebuie respectata perioada de repaus a plantei, in care se formeaza bobocii florali. Deci, incepand cu 15 octombrie, vom uda numai de 2 ori pe saptamana sau chiar numai o data, daca planta va sta intr-o incapere moderat incalzita si neinsorita. Vom suprima, de asemenea, si ingrasarile.

Cliviile au nevoie de multa lumina, fata a fi, insa, expuse la razele directe ale soarelui si de o buna circulatie a aerului.
Deoarece exista pericolul ca radacinile sa putrezeasca, e bine ca aproape annual (dupa ce au trecut florile si s-au copt semintele), sa transplantam planta, indepartand pamantul dintre radacini si taind scurt partile de radacini putrezite, intr-un pamant substantial, format din pamant de padure si de rasadnita (bine putrezit).
Se planteaza in alei umbrite, in compania cinerariilor, ferigilor si azaleelor.

miercuri, 29 iunie 2011

Canna Tropicanna Neagra o planta deosebita

Canna Tropicanna neagra este o planta mai ciudata dar unica. Daca o veti alege pentru gradina cu sigutranta veti crea un contrast remarcabil cu celelate tipuri de plante.


Frunzele ei sunt de un maro intens aproape ca ciocolata si raman asa tot sezonul fara a se ofili. Infloreste toata vara incantandu-ne cu o floare rosie stralucitoare care la maturitate devine portocalie.


Prefera locurile semi-umbrite, pamant bine afanat si udat. Este o planta destul de inalta atingand chiar si un metru si jumatate.

Lavanda ideala in gradina de vara

Lavanda este inca la moda printre florile de vara din gradina. Placuta nu doar prin culoarea intensa a florilor dar si prin parfumul ei, lavanda este una dintre cele mai rezistente plante la boli. Va creste destul de inalta formand aproape un gard viu. Poate ajunge pana la 1m.

Lavanda isi face simtita prezenta si in timpul noptii prin parfumul ei si are proprietati linistitoare si antiseptice. Ea se potriveste oricarei gradini unde poate profita din plin de soare. Forma sa se armonizeaza cu toate plantele putin graminate, tepoase sau care acopera solul.

marți, 28 iunie 2011

Mobilierul pentru camera copilului

Copiii au tot timpul cate o activitate, fapt pentru care mobilierul trebuie sa le ofere suficient spatiu, sa nu le stea in picioare. Mobilierul trebuie sa fie simplu, functional si eventual colorat.

Mobilierul din lemn. Comparativ cu metalul, caramizile de sticla, gresia, faianta si marmura, lemnul este cel mai cautat material care se potriveste in orice camera si pentru orice situatie. El imprima o senzatie de caldura si intimitate. Are un aspect agreabil, asigura mult confort, poate fi sculptat cu arta si reprezinta suportul ideal pentru orice piesa de mobilier.

Avantajul este ca nu se demodeaza niciodata, de aceea o piesa veche de mobilier poate fi reconditionata sau pur si simplu adaptata prezentului printr-o slefuire si prin schimbarea culorii. De exemplu, este o metoda rapida si eficienta de transformare a unui dulap perimat in cateva module mici, eficiente si vopsite in tonuri calde.

Decoreaza camera copilului

Amenajarea camerei copilului nu este de neglijat. Trebuie sa ti cont in primul rand de detaliile legate de securitate, ergonomie, dar si de estetica, toate raportate la personalitatea micutului tau.

Copilul isi va petrece majoritatea timpului pe podea, inconjurat de jucarii, tocmai de aceea este recomandat ca peste parchet, sa pui o mocheta groasa, care sa ii tina cald si sa-l fereasca de eventualele vanatai provocate de cazaturi.

Cand alegi culorile, trebuie sa ti cont de parerea lui. Baietii vor albastru, iar fetitele roz. Pentru a pune in evidenta culoarea dominanta ( albastru, roz) poti sa creezi contrast cu alb sau negru, verde ori chiar portocaliu. Utilizand o singura culoare, atmosfera va fi monotona.

Ii poti picta peretii, astfel, copilul se poate afla intre personajele animate preferate, in jungla mult visata, pe mare cu vaporasul, la curse de masini sau in gradina fermecata.

Daca aceasta solutie este prea costisitoare, se poate inlocui cu tapetul, insa nu aceeasi nuanta pe toti peretii, pentru a nu crea impresia de "cutie".

Rosiile manate

Una dintre cele mai frecvente boli intalnite la rosii, este mana.

Mana se manifesta in perioadele ploioase prin aparitia unor pete apoase pe frunze si a unor pete brune pe fruct.

Aceste pete se maresc, cu timpul acoperind tot fructul. Pe timp umed, atacul se dezvolta foarte repede, putand cuprinde toate rosiile, mai ales daca plantele nu sunt ridicate de la sol prin sustinere pe araci sau spalieri.

Combatere:

Rasadurile trebuie obtinute numai din seminte sanatoase, tratate. Samanta folosita se dezinfecteaza inainte de rasadire prin scufundare in apa
incalzita la 45-50 gr C timp de 10 minute.
Tratamente preventive: Turdacupral 0,5%, Dithane 0,5%, zeama bordeleza 0,75-1%, Ridomil 0,25%

Plante de interior cu efect toxic!

Unele plante de apartament, au efecte toxice. Ele pot pune in pericol sanatatea ta si a celor din jur.

Iata cateva exemple de plante, ce trebuiesc tratate cu atentie sporita:

Aloe vera, desi are si foarte multe benefice, contine o seva care ingerata provoaca efecte laxative.

Tulpina si frunzele crizantemei, provoaca dermatita de contact.

Ingerarea frunzelor si a mugurilor Hortensiei poate provoca varsaturi, dureri abdominale si, in cazuri mai grave, persoana afectata poate intra intr-o stare de letargie. Persoanele sensibile pot dezvolta dermatita de contact in momentul ingrijirii Hortensiei.

Bulbii si rizomii tuberculari Cyclamenului, sunt parti otravitoare si pot provoca intoxicatii ce se manifesta prin crampe, ameteli, tulburari circulatorii. Insa, avand in vedere ca se gasesc in stratul de pamant al ghiveciului , probabilitatea ca animalele de casa sau copiii sa inghita fragmente din acestia este destul de scazuta. Insa, ai grija unde depozitezi acesti bulbi, dupa ce i-ai scos din pamant, pentru plantarea din anul urmator.

Azalea este o alta planta cu efecte toxice, asadar fereste-ti copiii sau animalele de casa de la ingerarea oricarei parti ale acestei plante. In cazul in care este ingerata poate provoca senzatii de voma, diaree si crampe abdominale.

luni, 27 iunie 2011

Ingrijirea muscatelor

Ingrijita corect, muscata poate inflori mai tot timpul anului fiind o planta ideala pentru decor in casa sau in gradina ta.

Muscatele se pastreaza iarna in incaperi luminoase si bine aerisite, la temperaturi de 10-15 grade.
Planta se muta primavara in locuri insorite, pe terasa sau in gradina si e recomandat sa ii scurtezi radacinile si jumatate din tulpina pentru a favoriza aparitia unor noi lastari.

Pentru o coroana bogata e necesar sa ii retezi varfurile ramurilor. Totodata ramurile cu flori ofilite e bine sa fie deasemenea scurtate. In timpul verii, muscatele trebuie sa fie ferite de razele puternice ale soarelui.

Udatul muscatelor de face numai dupa ce pamantul din ghiveci se usuca.Daca este udata excesiv, muscatei ii putrezeste radacina. Pentru a creste frumos, au nevoie de ingrasamant lichid.

Umbrela te protejeaza de razele UV

Fie ca e vorba despre umbrela din curte, de pe terasa, din balcon, din gradina umbrela este binevenita, fiindca ne protejaza de razele soarelui.

In ceea ce priveste diversitatea modelelor sunt foarte multe obtiuni. astfel poti alege forme ovale, rotunde, patrate cu stalp de sustinere din lemn, aluminiu sau otel. Umbrelele moderne au un sistem de deschidere/inchidere foarte usor de utilizat si se gasesc in diferite culori.

Momentul prielnic pentru a achizitiona o umbrela, este toamna, fiindca atunci sunt reduceri mari la magazinele de specialitate.

Diversitatea modelelor este mare, astfel putem alege forme ovale, rotunde, patrate cu stalp de sustinere din lemn, aluminiu sau otel. Umbrelele moderne au un sistem de deschidere/inchidere foarte usor de utilizat si se gasesc in diferite culori.

sâmbătă, 25 iunie 2011

Schimba buretele de bucatarie saptamanal

Buretele reprezinta cea mai murdara piesa intr-o bucatarie. Tendinta noastra este sa pastram buretele de spalat vase, mai mult decat trebuie, permitand astfel bacteriilor sa se inmulteasca.

Buretii trebuie sa fie dezinfectati cel putin o data la doua zile sau sa-l puneti in clor timp de 15 minute, si inlocuiti in fiecare saptamana sau doua pentru cea mai buna protectie impotriva germenilor.

Utilizeaza otetul in locul substantelor de curatat

Otetul inlocuieste cu succes foarte multe substante chimice. Datorita aciditatii sale, este foarte eficient in distrugerea murdariei, micorbilor, virusurilor si bacteriilor.

Iata cateva metode de a folosi otetul :

-spala aragazul sau alte obiecte murdare de grasime din bucatarie, cu o solutie formata din otet, bicarbonat de sodiu, detergent de vase sau detergent lichid.
-pentru a inlatura mirosul neplacut al mesei sau al tocatoarelor, sterge-le cu otet alb.
-mirosul galetii sau al cosului de gunoi, poate fi indepartat daca speli cu o cana de otet in care ai adaugat 2 linguri de bicarbonat.
- inlatura de asemenea mirosul placut din frigider, daca il stergem cu o solutie formata din apa calduta si otet.

vineri, 24 iunie 2011

Regina noptii

Regina noptii este o planta care incanta cu parfumul sau puternic.

Florile, albe sau colorate (roz, violet, verde sau galben), au forma de trompeta alungita cu cinci petale si emana un parfum unic si puternic, care inmiresmeaza noptile si zilele noroase. Florile apar in partea de sus a tulpinii si infloresc mai multe odata, din iunie pana spre sfarsitul toamnei.

Regina noptii nu este pretentioasa. Are nevoie de un sol bogat, bine drenat, care sa fie udatde preferinta in fiecare seara, pentru a nu lasa pamantul sa se usuce. E bine sa fie ferita de soarele puternic al amiezelor de vara, locurile in care dupa-amiaza este umbra si dimineata soare fiind ideale.

Amenajarea feng-shui a unui dormitor, si subiectele tabu

Dormitorul este refugiul fiecaruia, dupa o zi incarcata. Potrivit traditiei feng-shui, amenajarea corecta a lui reprezinta un remediu optim pentru sanatate si echilibru afectiv.

Lucruri interzise legate de amenajarea feng-shui:

In general, oglinzile in dormitor sunt privite ca un tabu major in feng shui. Oglinzile in care se reflecta patul pot cauza neintelegeri intre parteneri, legate de infidelitate sau de aparitia unei a treia persoane in relatie.

O alta situatie nefavorabila este atunci cand dormitorul este situat deasupra unei bucatarii, toalete sau a unui garaj. Aceste pozitii creeaza ghinion si pierderea energiei. Din acelasi motiv, usa dormitorului nu ar trebui sa fie in fata unor scari, a usii de la baie sau a usii de la bucatarie.

Nu asezati plante sau un acvariu in dormitor. Sunt contraindicate chiar si tablouri cu reprezentari ale apei. Aceasta reprezinta un feng shui negativ. Motivul pentru care nu se aseaza plante in dormitor este faptul ca acesta este un spatiu Yin, de odihna, iar plantele sunt prea Yang pentru aceasta incapere. Prezenta apei in dormitor cauzeaza pierderi financiare si creste riscul de a fi jefuit.

Evitati sa dormiti sub o grinda. Aceasta creaza o energie puternic apasatoare, cauzand migrene si diverse boli.

Aveti grija ca asupra patului sa nu fie directionate colturi ascutite ale mobilei din dormitor. Acestea creeaza sageti otravite sau shar chi, care sunt extrem de daunatoare, avand in vedere ca ne petrecem o mare parte a timpului in pat.

joi, 23 iunie 2011

Plante decorative pentru baie

Pare ciudat, insa unele plante sunt de-a dreptul potrivite in mediul cald si umed pe care il ofera baia. Este vorba despre acele plante, care nu au nevoie de lumina dar au nevoie de umiditate multa.

Iata cateva exemple:

Planta o frunza (Spathiphyllum sp.) are aspect de tufa si impresioneaza prin frunzele sale lungi, in forma de lance, de un verde stralucitor. Florile ei sunt alb - crem si deosebit de elegante. Ii place penumbra si are nevoie de umiditate abundenta, atat in sol, cat si in atmosfera.Plante decorative pentru baie

Columnea (Columnea sp.) ii plac locurile calde, umede si lipsite de curenti de aer. Temperatura optima pentru a fi mereu verde este 12 - 15C.

Frunze colorate (Caladium bicolor - hibrid) originara din America de Sud, poate atinge 20 - 40 cm (50 cm diametrul). Frunzele ei marmorate si faptul ca nu se impaca deloc cu soarele o fac potrivita pentru camera de baie.

Craciumaresele, flori populare

Carciumaresele sunt florile care insufletesc gradinile cu petalele lor viu colorate. Atrase de frumusetea lor sunt si fluturii, albinele si pasarile, care roiesc tot timpul in jurul lor.

Ingrijirea carciumareselor nu necesita o atentie deosebita. Trebuie sa fie plantata intr-un sol argilos, bogat in substante nutritive. De asemenea aceasta floare iubeste foarte mult soarele.

Trucuri pentru carciumarese frumoase:

- daca doriti o tufa bogata de carciumarese, ciupiti mereu ramurile tinere, inca de cand planta are 15 cm; altfel, lasati tulpinile inalte;
- inflorescentele ofilite trebuie indepartate pentru a prelungi sezonul de inflorire;
- de asemenea, daca rupeti lastarii laterali, florile vor fi mai mari;
- daca foliajul este verde-galbui si floarea nu se mai dezvolta, tratati planta cu o substanta fertilizatoare.

miercuri, 22 iunie 2011

Pardoseala potrivita baii tale

Alegerea cea mai la indemana ramane pardoseala ceramica. Acest lucru se justifica daca ne gandim la pretul accesibil, calitatile pe care le are, si multitudinea de culori si modele. De asemenea, montarea placilor ceramice este un procedeu foarte simplu si la indemana oricui are simt practic. Un alt avantaj ar fi rezistenta la uzura.

Alte variante de pardoseala, ar fi marmura, granitul, piatra alba sau albastra.

Marmura este o alegere spectaculoasa pentru baie, insa nu este recomandata daca aveti copii. Este alunecoasa, si necesita atentie sporita la curatat.

Granitul este disponibil in mai multe culori indraznete cum ar fi verde, bleu, gri si chiar rosu. Este ideal pentru baie, fiindca este un material dur, rezistent la uzura. Slefuirea nu il face alunecos.

Rosiile aromate de gradina

Pentru a creste mari, frumoase, si aromate, rosiile trebuiesc udate corespunzator, in doze echilibrate. Trebuie evitat excesul de apa, datorita faptului ca acesta modifica gustul rosiei.

Evitaa ingrasamantul cu un continut exagerat de azot, pentru ca exista pericolul ca rosiile sa devina apoase si fade. In loc de acest ingrasamant artificial este indicat sa apelam la cel natural.

Rezultate mai bune sunt obtinute si atunci daca o data la 3 saptamani utilizam ingrasamant natural in stare lichida si bogat in potasiu.

marți, 21 iunie 2011

Cainele potrivit familiei cu copii

Cand vine vorba despre copii, majoritatea adora cainii si implicit isi doresc sa aiba unul acasa.

Daca te-ai hotarat sa ii cumperi un prieten adevarat, sau o jucarie vie, trebuie sa ti cont de anumite aspecte.

In primul rand trebuie sa fie ales in functie de rasa, fiindca asta spune multe despre personalitatea cainelui. Sunt caini care se adapteaza foarte repede cu copii, si rase care nu ii suporta.
De asemenea, foarte importanta este varsta. Un caine batran nu va fi un partener de joaca pentru copilul tau.

Copiii au nevoie de un caine inteligent, cu un temperament bun, docil si cu un nivel de energie moderat.

Iata cateva dintre rasele de caini, care se potrivesc cerintelor noastre:

Golden Retriever si Labrador Retriever - aceste rase au un temperament minunat, sunt caini foarte inteligenti si jucausi. De asemenea sunt partenerii ideali de joaca ai copiiilor pentru ca sunt gentili, foarte afectuosi, vioi si dornici de a face pe plac.
Singura lor problema este ca devin hiperactivi in cazul in care nu au parte de plimbari lungi.

Beagle - acest caine este prietenos, inteligent si linistit. Lui ii place sa se joace in aer liber, uneori poate fi un pic cam entuziast si agitat, dar cu toate acestea este un caine foarte potrivit pentru copii, pe care ii iubeste cu adevarat.

Pudel - un caine de diferite dimensiuni (mare, mediu si micut, ca o jucarie), inteligent si usor de ingrijit. Pudelul este un caine foarte jucaus si afectuos.

Legume indragite vara: vinetele!

Pentru ca sunt bogate in vitamine, si au un gust bun, vinetele sunt legumele des intalnite in gradina pe timul verii.
Ingirjirea vinetelor este una pretentioasa. Iata cateva sfaturi utile de cultivare si ingrijire:

- plantarea se face intr-o zona, unde soarele bate toata ziua.
- solul in care sunt plantate, trebuie sa fie fertil. Fertilizarea solului se face inainte de cultivare, cu ajutorul unui amestec din gunoi de grajd si frunze uscate.
-pentru a creste mari si frumoase, vinetele au nevoie de calciu. Asta presupune ca pamantul sa fie stropit cu var, si apoi cu apa pentru ca varul sa intre in sol.
- plantarea se face laa o distanta de aproximativ 15 centimetri. De asemenea, rasadurile se introduc la aproximativ 30 de centimetri in sol.
- uda rasadurile cu o cantitate mica de apa si lasa cel putin 5 zile intre udari in prima luna. Cand vine caldura, poti uda vinetele mai des, in functie de temperaturile de afara.
- ia masuri impotriva bolilor si daunatorilor

luni, 20 iunie 2011

Cum sa ai grija de Dalii

Daliile sunt alegerea ideala pentru gradina, fiindca ele nu sunt niste flori pretentioase. Mai mult, datorita varietatii de culori si dimensiuni, daliile dau viata gradinii.

Pentru a fi sigur ca va face flori bogate, dalia trebuie plantata in luna mai. Pentru zonele nordice, ar fi bine ca daliile sa fie plantate in luna iunie.

Foarte important este solul in care sunt plantate. Pamantul trebuie sa fie drenat si sa contina humus sau ingrasamant. Daliile trebuiesc plantate pe un spatiu mai larg, deoarece radacinile se dezvolta foarte mult. Majoritatea au nevoie de 1m distanta intre tuberculi.

Cand floarea incepe sa creasca, pune o lingurita de hrana pentru plante la suprafata solului (sau 2 cm in pamant). Aceasta tehnica trebuie repetata la fiecare doua saptamani, crescand putin cate putin cantitatea de ingrasamant aplicata

Cultiva oregano acasa

Oregano este des intalnit in bucatariile cu specific mediteranean. Este folosit pentru a da savoare pastelor, salatelor si pentru pizza.

Achizitioneaza seminte sau butasi de la magazine, pe care sa le plantezi intr-un pamant nisipos, netratat cu ingrasaminte chimice. Au nevoie de lumina foarte multa, si de aer proaspat de aceea este recomandat sa fie crescute pe balcon sau in gradina. E necesar sa fie udate cu apa care a fost lasata 24 de ore intr-un vas.

Planta poate ajunge pana la 60 de cm, iar frunzele trebuiesc adunate inainte de inflorire fiindca, si se folosesc mai mult uscate.

duminică, 19 iunie 2011

Tarhonul extrem de benefic pentru organism

Tarhonul poate fi crescut atat in gradina, cat si in interior, atingand, uneori, o inaltime de 90-100 cm.
Frunzele sale sunt lanceolate, subtiri, puternic parfumate, iar florile cresc sub forma de buchetele si sunt de culoare galbena.

Aceasta planta aromatica trebuie sa aiba lumina foarte multa, ferita de curenti puternici, in vreme ce solul trebuie sa fie usor si sa asigure un drenaj corespunzator.

In ceea ce priveste apa, tarhonul trebuie udat des, iar in perioadele secetoase, se va avea in vedere ca pamantul sa fie mereu umed la suprafata.

El este folosit in bucatariile din toata lumea, inloc de sare. De asemenea este bogat in saruri minerale, iod, vitamina A si C. Se foloseste impotriva afectiunilor la stomac, ficat si rinichi, dar si ale gingiilor, consumul frunzelor dimineata, pe stomacul gol, ajutand la intarirea acestora, dar si la protectia dintilor impotriva cariilor.

Ardeiul iute planta populara

Rosu, verde, galben sau portocaliu, ardeiul iute este o planta ce se bucura de popularitate in intreaga lume si pe care trebuie sa o aveti neaparat in casa dumneavoastra. Fie ca este vorba despre gradina sau in interior, ardeiul iute nu este o planta pretentioasa.

Pe langa rolul sau decorativ, ardeiul iute are si foarte multe efecte benefice asupra organismului.

Tot ce trebuie sa faci pentru a cultiva ardei iute, este sa pui semintele in ghiveci, fara a le acoperi, intrucat au nevoie de lumina, si sa le pastrezi i la o temperatura cuprinsa intre 21-23 grade Celsius, urmand sa incolteasca in trei saptamani.

sâmbătă, 18 iunie 2011

Curatenie de vara in garderoba

Daca nu ai apucat inca sa iti faci curatenie in garderoba, iti propun sa te apuci. Vara a venit, desi vremea este capricioasa inca.

In primul rand sorteaza hainele in functie de tesarura din care sunt facute, cele din fibre naturale, separat de cele din poliester, adica fibre artificiale. Esentiala este spalarea, curatarea si aerisirea. Cele care necesita atentie speciala, cum ar fi blanurile trebuiesc duse la o curatatorie specializata.

Depozitarea trebuie facute in folii speciale termoreglabile, fibre speciale. Depozitarea articolelor din piele, lana si blana se face in saci textili care sa permita aerisirea lor, pe umerase late care sa nu strice forma umerilor.
Va trebui sa le feresti de locuri umede, sau de locuri luminoase. Lumina si umiditatea duc in timp la deteriorarea si decolorarea fibrelor.

Lasa la indemana, doar hainele subtiri destinate sezonului estival !

Muscatele curgatoare

Muscatele curgatoare sunt extrem de indragite, datorita fapului ca nu este nevoie sa fi un maestru in ale gradinaritului, pentru a intretine aceste plante.
Datorita florilor colorate, muscatele infrumuseteaza gradinile, balcoanele sau interioarele locuintelor.

Muscata va inflori in timpul primaverii si al verii, insa daca ii vei oferi conditiile optime, exista posibilitatea sa infloreasca si iarna.

Pamantul in care se planteaza muscatele trebuie sa fie bogat in nutrienti, adica sa contina un amestec de pamant de frunze, mranita, turba si nisip. Pentru o dezvoltare armonioasa e nevoie de ingrasaminte sub forma lichida, dar nu puse in exces.
Udarea pe perioada verii si a primaverii trebuie facuta zilnic.

Iubeste lumina, si are nevoie de temperatura minima de 15 grade celsius. Insa daca nu ii puteti oferi aceste conditii, ea rezista si altfel.

vineri, 17 iunie 2011

Pentru dormitor, culorile traditionale sunt iar la moda

Portocaliul si galbenul puternic, incep sa nu mai fie la moda. Pentru dormitor, revin culorile traditionale si decorurile vintage.

Revine albul, cremul, si galbenul pal. De asemenea auriul poate fi folosit pentru decorarea dormitorului.

Indiferent de culoarea aleasa pentru dormitor, trebuie sa tinem cont ca el reprezinta o oaza de liniste si relaxare. Trebuiesc alese elemente, cu aspect placut, care totusi sa ofere viata dormitorului.

Azaleea de gradina iubeste vara!

Azalea de gradina, nu suporta vremea rece si umeda. Iubeste soarele, insa nu ii place seceta. Fapt pentru care trebuie udata tot timpul vara, in special dimineata.
Apa folosita pentru udat, nu trebuie sa fie foarte rece fiindca risti sa ii incetinesti cresterea. Ideala pentru ea, este apa de ploaie.

Este o planta putin cultivata la noi, desi nu multe altele o egaleaza in frumusetea tufelor de circa 40 cm inaltime, complet imbracate in flori mari, simple sau involte, dispuse axilar si colorate alb, roz, rosu sau violet.

miercuri, 15 iunie 2011

Indrazneste si alege parchetul alb

Este solutia ideala pentru orice tip de amenajare. Albul merge foarte bine cu roz, cu albastru, oranj si cu aproape toate culorile din spectru cromatic.

Insa cand alegi alb pentru pardoseala, trebuie sa ti cont de utilitatea camerei. Intr-o camera intens circulata sau in bucatarie nu este recomandata, datorita apei si a mancarii.

Parchetul alb este indicat pentru dormitor, sau camera copiilor. Alegerea lui confera lumina si caldura. Poti decora camera rustic, clasic sau ultramodern. Vopesete peretii in culori tari, fiindca spatiul o sa ramana aerisit.

Tapetul mereu la moda

Tapetul nu se demodeaza niciodata, iar alegerea lui aduce un aer nou incaperii, si corecteaza defectele constructiei.

De la modele geometrice sau florale pina la imprimeuri cu dungi sau suprafete puternic texturate, tapetul are calitatea de a pune in valoare o camera in care este folosit.

A revenit la moda tapetul cu motive din fotografii. Bineinteles ca peisajul cu munti sau cel cu palmieri de acum cativa ani, a fost inlocuit de motive delicate, florale, scene idilice sau motive abstracte din marile metropole in alb-negru. De asemenea poti pune fotografiile preferate imprimate pe un tapet.

Flosirea tapetului nu inseamna neaparat tapetarea tuturor peretilor. Este suficient sa il pui in valoare pe cel din dreptul coltului de interes al incaperii. Nici nu e nevoie sa tapetati un perete intreg, fiind destul un straif in dreptul patului.

Relaxeaza-te pe balansoarul din gradina!

Inveseleste gradina cu un balansoar, de care te poti bucura tu si familia ta. Oferta e variata, asa ca alege-l pe cel ce se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

Daca mediul este decorat in stil rustic, ai nevoie de un balansoar clasic, din lemn masiv. Leaganul are de asemenea o copertina, care te poate proteja de ploaie. Asigura-te ca adancimea partii pe care se sta si unghiul spatarului sunt alese corect, astfel incat sa fie confortabile. De asemenea, stinghiile nu trebuie sa se afle la o distanta prea mare sau prea mica.

Ai ales sa decorezi mediul in stil modern, atunci ai nevoie de un balansoar cu un design special, si cu perne moi pe care te vei relaxa in voie.

In orice curte exista un copac, doar ca acesta trebuie sa fie suficient de matur ca sa poata sustine un leagan tip anvelopa. De asemenea, trebuie verificata foarte bine creanga sau locul de care se agata funia respectiva, care si ea trebuie sa poata suporta greutatea.

Feriga de interior

Este cea mai populara planta de apartament, deoarece cresterea ei nu necesita ingrijiri speciale.

Feriga de camera sau Nephrolepis prezinta un aspect de tufa, avand frunzele lungi (intre 50-100 de centimetri), arcuite, simple sau ondulate, de o culoare verde inchis Ea este potrivita fie intr-o camera de zi, o camera de birou, sau baie.

Principala calitate a ferigii este oxigenarea si purificarea aerului din incapere. Este sensibila la aerul toxic, excesiv de uscat sau la fumul de tigara.

Feriga de camera se planteaza intr-un ghiveci scurt si lat pentru a nu impiedica dezvoltarea viitoare a frunzelor. E necesara o mixtura de pamant de frunze, telina de gazon, turba fibroasa si nisip, fiind necesara afanarea sa mai ales in stratul superior al pamantului. De asemenea, pamantul de padure, usor acid, bine drenat, cu un continut bogat de humus este excelent.

Crinul Pacii purifica aerul

Crinul Pacii sau Spathiphyllum, pe langa frumusetea florilor albe pe care le are, prezenta sa in interior, purifica aerul din incaperile in care se afla.
Datorita proprietatilor benefice, este ideala pentru zonele unde se fumeaza, sau dormitor.

Se dezvolta foarte bine vara, iar pentru ingrijire trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

- prefera locurile luminoase mai ales iarna; vara daca este scoasa afara prefera locurile cu semi-umbra
- iarna temperatura minima pe care o suporta este de 14 - 15 grade Celsius, iar vara temperatura trebuie sa fie moderata;
- vara are nevoie de umiditate mare; se pulverizeaza apa pe frunze; iarna se reduc udarile; excesul de apa duce la putrezirea radacinilor
- pentru o inflorire bogata este bine sa i se administreze ingrasaminte de primavara devreme pana spre toamna. Se pot folosi solutii nutritive pentru plante cu flori, in concentratii de 0,1-0,2% sau clasicul must de balegar diluat 1/10 cu apa o data la 2 saptamani.

Hibiscusul, cea mai indragita planta de interior

Datorita florilor colorate si a faptului ca poate inflori toata vara, daca i se ofera atentia cuvenita, Hibiscusul concureaza cu trandafirul. Tocmai de aceea, denumirea populara este "trandafirul chinezesc".

In functie de soi, petalele hibiscusului pot fi simple sau duble, larg deschise, cu anterele staminale mult iesite in afara, iar culorile sunt : rosu inchis, alb, galben, violet, oranj sau roz. Singurul soi care este pentru interior, e Hibiscus rosa sinensis.

Pentru a fi siguri ca infloreste, planta are nevoie de foarte multa lumina. Vara poate sta fara probleme pe balcon sau pe terasa, insa toamna trebuie bagata in casa fiindca nu suporta socurile de frig. Trebuie udata des, si are nevoie de umiditate in aer. Pe parcursul verii se aplica 3-4 fertilizari cu ingrasaminte chimice in concentratie de 0,15-0,2%.

Plantele tinere se ciupesc de 1-2 ori deasupra a 3-6 frunze pentru a se realiza o buna ramificare de la baza. Plantele mari este bine sa fie supuse taierii in fiecare primavara cand se elimina ramurile imbatranite si desfrunzite, iar celelalte se scurteaza atat cat este nevoie pentru armonizarea formei coroanei si reajustarea inaltimii ei.

In fiecare an se schimba pamantul de la suprafata cu altul proaspat.

Alegerea masutei de cafea


Masuta de cafea trebuie aleasa in functie de stilul canapelei.
La o canapea dreapta merge masuta dreapta, rotunda sau ovala. De asemenea, ea trebuie pozitionata astfel incat sa iti permita sa treci pe langa ea si dinspre canapea.

Pe langa partea estetica, va trebui sa fie si functionala.
Pentru cei care servesc o gustare stand pe canapea, au nevoie de o masuta de o inaltime egala cu inaltimea canapelei. De asemenea trebuie luat in calcul, ca pe langa ceasca de cafea va trebui sa incapa pe ea, cartea sau revista.
Pentru o casa vizitata frecvent de musafiri, este necesara o masuta robusta, cu spatii de depozitare, extrem de utile atunci cand vrei sa debarasezi rapid masa.

Trandafiri infloriti toata vara !


Trandafirii de gradina sunt intalniti frecvent in decorarea spatiilor de langa casa, fiindca ei confera volum si culoare. In mod normal, ei infloresc doar o data pe an.

Pentru a avea gradina plina de flori toata vara, trebuie sa alegeti specii hibride , cum ar fi: rosu inchis (Norita, Mr. Lincoln), rosu aprins (Red Queen), roz (First Lady, Carina), alb (Pascali), galben (Landora, Whisky), chiar portocaliu (Lolita, Valencia) sau cu petalele in doua culori (Susan).

De asemenea, infloririle abundente sunt legate de cateva reguli de ingrijire ale trandafirilor, pe perioada verii:
- au nevoie de intre 6 si 8 ore de soare pe zi, ceea ce presupune ca ar trebui cultivati in zonele cele mai insorite ale gradinii;
- trebuiesc indepartate florile ofilite;
- sa fie udati cam de doua ori pe saptamana, chiar si mai des in perioadele secetoase;
- folositi ingrasaminte chimice; o combinatie de azot-fosfor-potasiu in proportie aproximativa 30%-40%-30%. Foarte bun este insa si gunoiul de la pasari dizolvat in apa;
-trebuie sa fie protejati de boli si daunatori;

marți, 14 iunie 2011

Capsunele in ghiveci


Capsunul nu este o planta pretentioasa. Se poate cultiva pe spatii foarte mici, dar si pe suprafete mari, tocmai de aceea sunt potrivite si in ghiveci.

Pe langa infrumusetarea balconului, plantarea capsunelor in ghiveci este si utila. Cea mai mare placere este sa culegi fructele aromate direct din propriul balcon.

Pentru ghiveci sunt indicate soiurile remontate de capsuni, care infloresc toata vara si fac fructe pana toamna tarziu. Pentru un singur fir, vasul ales trebuie sa aiba volumul de circa 3 litrii. De asemenea, poti alege ghivece de 10-15 litrii, in care sa sadesti 3-4 plante.
Ghivecele trebuiesc umplute cu un amestec de pamant de flori, nisip si sol de gradina. Capsunele au nevoie de lumina soarelui, sase ore pe zi, si trebuiesc udate cu o cantitate suficienta de apa.

luni, 13 iunie 2011

Aragaz sau plita incorporabila?


Inlocuieste vechiul aragaz, cu o plita incorporabila daca vrei sa ti cont de actualele tendinte legate de mobilierul de bucatarie.

Plita cu gaz, sau electrica cu suprafata vitroceramica?
Tinand cont de faptul ca in acest moment combustibilul folosit cu precadere in bucatariile romanilor, este ce gazos, majoritatea aleg plitele cu gaz.

Avantajul de a alege o plita electrica este legat de faptul ca au o performanta mai buna la coacere, putand garanta pastrarea aceleasi temperaturi de gatire. Au un aspect mai modern si diferite functii suplimentare. Sunt ideale intr-o casă cu copii mici, pentru ca sunt aparate fara flacara deschisa.

Costul de consum.
Pentru a opta pentru o plita electrica este nevoie de o instalatie electrica puternica, consumul lor, total pentru o functionare a tuturor arzatoarelor in acelasi timp, fiind relativ ridicat, spre deosebire de alte aparate electrocasnice cum ar fi frigiderul, unde consumul energetic este relativ constant si usor de estimat pentru intregul an.